
L'ESCALDÀRIUM. LA FESTA DEL FOC I DE L'AIGUA
Per trobar l’origen i el perquè d’aquest espectacle ens hem de situar en les festes i les manifestacions de cultura popular que van començar a sorgir entre els anys 80 i 90 del segle passat a tot Catalunya. Era un moment de recuperació i explosió cultural després del franquisme, un moment de recuperació de la llengua i de tota la cultura popular que durant més de quaranta anys havia estat prohibida i/o amagada. També, es van recuperar moltes de les tradicions de cultura popular de carrer, entre elles els Balls de Diables en poblacions que no n'havien tingut o havien desaparegut.

Ball de Diables de Caldes de Montbui als versots de l’any 1994. Arxiu del Ball de Diables de Caldes
Caldes de Montbui és una vila i municipi del Vallès Oriental situada a poc més de 25km de Barcelona. Té el privilegi de ser el primer poble termal de Catalunya i de tenir les Termes Romanes més ben conservades de tota la Península Ibèrica. Disposa d'unes aigües de brollen a 74ºC, una de les més elevades d'Europa.
Els conqueridors romans van fundar una estació balneària ho van poder fer aprofitant fonts naturals d'aigua calenta que brollava des de sota el subsòl.
A l'edat mitjana, el municipi es va consolidar com un important centre comarcal i des de principis del segle XII va tenir un mercat setmanal.
Entre els segles XIII i XIV, Caldes, que va començar a denominar-se "de Montbui" per la seva proximitat als barons dels senyors Montbui, es va convertir en un prestigiós centre comercial i menestral, amb nombroses indústries.
La font del lleó és un monument centenari situat a la plaça central de la vila (on es fa l'Escaldàrium). Sempre ha construït un símbol d'identitat i misteri, tant per les aigues termals com pel fet que el gran raig d'aigua que surt per la boca d'un lleó de pedra no ha deixat mai de fluir. Surt amb un cabal molt abundant i constant, i a una temperatura de 74ºC. L'aigua termal de la font ha estat sempre molt utilitzada per la població. La font és d'accés públic i tothom que ho vol pot anar-n'hi a buscar. La particularitat que surti calenta i porti tants minerals fa que l'aigua sigui útil per a moltes tasques de la vida quotidiana, com ara rentar els plats o bé rentar la roba. Així, a qualsevol hora del dia, es pot trobar algú que va a la font a buscar-hi aigua.

Localització de Caldes de Montbui al Vallès Oriental

Termes Romanes


Font de Lleó

Safareig d'aigua calenta per rentar la roba

Església parroquial des del Pont del Balneari Rius
