top of page

La necessitat de recuperar la cultura va expandir-se pel territori i van aparèixer en moltes poblacions, els Balls de Diables de nova creació, com a Caldes de Montbui, l'any 1993. No tenien un antecedents a la zona, però van agafar el model de Ball de Diables del Penedès, on la seva raó principal és representar la lluita entre el bé i el mal.

Caldes va voler fer la seva particular representació de la lluita entre el bé i el mal creant La Festa del Foc i l’Aigua (anomenada així als inicis). Va ser una manera de connectar el poble amb la cultura, i el poble amb la seva pròpia identitat que és l’aigua termal. 

El punt extra de simbologia que inclou l'Escaldàrium, és que uns dels personatges que hi apareixen són les 13 bruixes. Representen les 13 dones que van executar a Caldes de Montbui l’any 1620 (Arxiu històric de Caldes de Montbui, 1619-1620-1621) acusades de bruixeria, probablement de manera injusta, i és un homenatge per a elles, que inauguren la festa invocant el mal i obrint les portes a Llucifer, rei de l'infern.

Els motius de creació d'aquesta festa va ser bàsicament, que la Festa Major de Caldes és a l'octubre i sovint fa fred i plou. D'aquesta manera van voler crear una mena de ''Festa Major d'Estiu''.

Durant cinc o sis anys, es va celebrar la Festa Romana: una activitat que durava tot un dia, al llarg del qual s'evocaven els orígens de la vila a través de disfresses, jocs de rol, sopars a l'aire lliure, balls i finalment, un bany col·lectiu a les termes romanes. Aquesta festa no va tenir gaire continuïtat. El Ball de Diables, que tenia tan sols tenia un any de vida van agafar la festa, a moldejar-la, construïnt la llegenda, la música... Fins al que coneixem actualment com a Escaldàrium.

Anotación_2019-09-23_175834.png
Anotación_2019-09-23_175850.png

Antiga Festa Romana, finals dels 80 i principis dels 90 del segle XX. Arxiu de l’Ajuntament de Caldes de Montbui

bottom of page